tiistai 9. helmikuuta 2010

BALILLA...SYDÄMEN SILMIN

Muutaman päivän olemme hieman saaneet kokea Balin tunnelmia. Olemme paikassa nimeltä Nusa Dua ja toisessakin kaupungissa, Kuta, ollaan käyty pari kertaa. Uitu, snorklattu, tehty hiekkakakkuja, kalastettu, sylitelty käärmeitä ja lintuja sekä kilpikonnia, ajeltu taksilla paikoista toiseen ja sitten ihan oltu rauhassa paikoillaan...

Bali on heti kättelyssä osoittautunut todella mielenkiintoiseksi paikaksi. Paljon olisi kysymyksiä, joihin haluaisin vastauksia...joihinkin olen jo saanutkin. Täällä kierrellessäni olen koittanut jutella paikallisten kanssa mahdollisimman paljon ja kysellä heidän elämästään. Monet täällä osaavat melko lailla englantia, mikä johtuu varmasti siitä, että olemme turistikohteessa. Olen kohdannut hinduja ja muslimeja sekä rauhaa rakastavan filosofin, joka ei uskonnoista piittaa. Jokainen kohtaaminen on ollut merkittävä jollain tavalla...en osaa selittää.

Kuten jo edellisessä postauksessa kerroin, tänne tuleva kohtaa paikallisen uskonnollisuuden halusi tai ei, sillä täällä uskonto on jokapäiväinen ja näkyvä asia. Sen verran korjaan heti tietoja viime kirjoituksesta, että korvien takana on kukat ja otsalla riisiä kukkien sijaan. Täällä tämä on uhri hindu-jumalalle, kuten eräs paikallinen minulle asian kertoi. Lisäksi täällä uhrataan joka päivä hindu-jumalalle erittäin näkyvästi. Banaanin lehdelle kootaan uhreja (olen nähnyt paikallista ruokaa, keksejä, juomaa, kukkia...) ja se viedään lähiuhripaikalle (joita on joka paikassa) ja sen jälkeen se tuodaan paikkaan, jossa uhri halutaan säilyttää. Jokaisen kaupankin edessä maassa on näitä uhriaterioita. Ja suitsukkeet palavat monin paikoin ja joka paikassa onkin melkoinen suitsukkeen haju.
Olemme myös nähneet, kuinka ennen kalastusreissuamme tehtiin uhriseremoniat ja veteen laskettiin ennen vesille lähtöä ruokauhri. Eilen hotellillemme kuului korviahuumaavat temppeliseremoniat...kauniiksi ei tuota huutoa voi kutsua...Henkilökunnan mukaan kyseessä oli vain pieni seremonia. Huh!

Eilen torireissullani kysyin eräältä kauppiaalta, minkä takia Balilla myydään joka paikassa koriste-esinekissoja. Tarkemman kyselyn jälkeen sain selville, että Balilla uskotaan, että kissat ovat yhtä arvokkaita kuin ihmiset ja niiden henki on siis yhtä arvokas. Mikäli joku vaikkapa ajaa vahingossa kissan kuoliaaksi, kissalle pidetään seremoniat, jotta kissan henki ei tulisi kummittelemaan. Samoin ajoneuvo, joka ajoi kissan päälle tarvitsee vaadittavat seremoniat. Siksi kissa on täällä näkyvillä joka paikassa.

~~~~~~

Tänään ilma on ollut kuuma ja aurinkoinen. Luonto on antanut parastaan...
Nusa Dua on kuulemma luksusturistialuetta. Paikoitellen täällä on todella siistiä ja kaunista. Mutta aivan tavallinen Nusa Duakin näkyy...sitä voisi verrata vaikkapa Laosiin..Paikat repsahtaneita ilmaston ja kulttuurin takia...roskia ihan muualla kuin roskiksissa jne. Ranta oli aikamoinen pettymys. Ranta oli roskainen ja likainen...sinne ei tee mieli mennä uudestaan.

Bali ja Nusa Dua eivät ole minua vaakuuttaneet turismillaan ainakaan Thaimaan jälkeen. Thaimaa on ehkäpä kaikessa suhteessa paljon kehittyneempi ja siten houkuttelevampikin. Ehkä ei pitäisi tehdä liian nopeita johtopäätöksiä näin lyhyen ajan jälkeen, mutta ainakin ensireaktio on tällainen.
On kuitenkin mahtavaa olla täällä ja matka on ollut onnistunut. Jo nyt osa sydämestäni on jäänyt tänne ja ajatukseni ovat Balin asukkaissa. Olen saanut katsella paikkaa sydämen silmin....


Näiden sekavien ajatusten kera toivotan oikein hyvää yötä, aamulla lähdemme merelle sukellusveneellä (!!!!),
Niina

Ps. Koska kokemukset ja tiedot ovat satunnaisen turistin kirjoittamia, antakaa anteeksi, jos jokin tieto on väärä tai muuten harhainen...tietoni perustuvat lukemaani turistioppaaseen, omiin silmähavaintoihini sekä itsetehtyihin haastatteluihin...jos on luotettavaa tietoa, kuuntelen mielelläni. :)

Ei kommentteja: