keskiviikko 8. syyskuuta 2010

Nukkumaanmenoa odotellessa...

Täällä on sellainen pauhina ja meno päällä, ettei auta muuta kuin odottaa, että kylän väki saa hoidettua velvollisuutensa...velvollisuuksia ne juhlatkin ovat...aatella. Hienoksi on kaikki laitettu. Kauniit pyöreät pöydät punaisine liinoineen ja ruuatkin kauniisti esillä...länsisilmillekin jo ihan hienoa vai olenko vaan tottunut...? Lauluvuoroja ja tanssivuoroja on annettu eikä loppua ole ihan vielä tiedossa...tosin vauhti on jo kiihtymään päin, mikä tarkoittaa sitä, että loppua kohti ollaan menossa.

Janne on pitkin iltaa kertonut, mikä laulu on menossa. Janne on päässyt tai olisiko parempi sanoa joutunut Laosin vuosien aikana tanssimaan niin monissa työhön liittyvissä juhlissa tuntikausia, että lao-laulut ovat tulleet tutuiksi. Ja usein Jannen ollessa juhlien päävierasjoukkoa, tanssiin pääsee/joutuu ensimmäisten joukossa ja se on suuri kunnia. Itse tanssiminen on hyvin erilaista kuin Suomessa. Voisi sanoa, että se on enemmänkin piirissä "kävelemistä", miehet sisäpiirissä ja naiset ulkopiirissä ja välissä vieläpä turvallinen rako. Käsillä sitten yritetään tehdä sellaisia hienoja itämaisia liikkeitä vai miten sitä kuvaisi.
Tämä osa lao-kulttuuria on jäänyt minulle hieman vieraammaksi, vaikka kyllä minäkin olen usein tanssinut. Olen aina ihan pihalla, missä kohti pitää pyöriä ympäri parin kanssa tai tehdä jotain muita ylimääräisiä liikkeitä. Toivon aina, että kohdalleni osuisi joku tavallinen tanssi :)Vielä tämänpäiväisestä poliisijupakasta: Kuten kerroin, minua suorastaan säälitti tuo nuori khmu-poika, joka vaatimalla vaati korruptiorahaa. Asiaa kun oikein ajattelee paikallisten tavoin, tuntuisi todellakin kaikkein helpoimmalta ja mukavimmalta kaikille osapuolille antaa jonkinlaista tukirahaa todella huonopalkkaiselle valtion virkamiehelle. Se tuntuisi suorastaan melkein velvollisuudelta, kun olen itsekin asemassa, jossa minulla on maassa jonkilaista arvovaltaa työmme edustajana. Pysyisi katsos suhteet kunnossa...Ja ihan pelkästä myötätunnostakin olisi voinut muutaman euron antaa.

Mutta mitäs, jos sille tielle lähtisi? Kyllähän rahaa on aina kiva ja helppo jaella ja hommat luistaisivat jonkun aikaa ja johonkin pisteeseen asti ihan varmasti ja vauhdilla luistaisikin. Maassa maan tavalla, niinhän se sanonta kuuluu.

Korruptio on aina korruptiota kuvailtiin sitä sitten miten tahansa. Ja rahalla pelattavaan suoraan korruptioon en halua sekaantua omassa henkilökohtaisessa elämässäni tai työssänikään. Missä sitten syyllistyn korruptioon?.....????? Täytyy varmaan alkaa miettiä, mutta ei nyt, sillä ulkoa kuuluu juhlien siivouksen ääniä. Musiikki loppui viisi minuttia sitten ja juhlat ovat ohi...meilläkin aletaan kaivautua peiton alle.

Neljän tunnin päästä naapurissa herätään valmistamaan aamuruokaa niin perheelle kuin munkeille...tässä talossa on vielä silloin, toivon mukaan, hipihiljaista.

Hyvää yötä, Niina

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

I recently came across your blog and have been reading along. I thought I would leave my first comment. I don't know what to say except that I have enjoyed reading. Nice blog. I will keep visiting this blog very often.
Cheap Flights to Adelaide
Flights to Adelaide
Adelaide Flights

Veer kirjoitti...

Thanks, seriously, I am very happy for you to select photos & use, along with words; I don't really think I can write word for you. I hope this is OK, like your blog.cheap flights to bali
< flights to bali
< bali flights